0

Повече от три десетилетия след началото на кариерата си в бързото пързаляне с кънки Клаудия Пехщайн продължава да намира начини да пише история. 49-годишната състезателка в бързото пързаляне с кънки ще постави два рекорда на зимната олимпиада. Тя ще стане най-възрастната жена, участвала на зимни игри, както и единствената жена (и втори спортист изобщо), която е участвала на осем олимпиади.
„Почти всички ми казват, че е невероятно, че още се състезавам на това ниво. Лудост е, но наистина ми харесва да се пързалям. 

Благодарна съм най-вече, че имам такива гени
които да ме държат в толкова добра форма“, казва Пехщайн. 

Тя ще изпревари Анн Абърнати, състезателка в шейните от Американските Вирджински острови, която беше на 48 г. на петата си олимпиада през 2002-ра. Пехщайн ще изравни състезателя в ски скоковете Нориаки Касай (Яп), който беше единственият с осем зимни олимпиади до момента.
Тя ще изпревари Анн Абърнати, състезателка в шейните от Американските Вирджински острови, която беше на 48 г. на петата си олимпиада през 2002-ра. Пехщайн ще изравни състезателя в ски скоковете Нориаки Касай (Яп), който беше единственият с осем зимни олимпиади до момента.

Пехщайн е петкратна олимпийска шампионка и печели неизменно поне по едно злато от игрите в Лилехамер през 1994 г. до тези в Торино през 2006 г. В  кариерата си освен петте златни тя има още два сребърни и два бронзови медала от олимпийски игри. Първият ѝ бронз е още от дебютното ѝ участие на олимпийски игри в Албервил през 1992 г. 
В Пекин тя ще участва в масовия старт, който дебютира в олимпийската програма в Пьончан и включва 24 състезателки, които правят 16 обиколки по едно и също време. В това състезание освен физическите сили са нужни умения за позициониране и тактика, а те не липсват на Пехщайн, която ще навърши 50 години на 22 февруари, два дни след края на олимпиадата.

Германката има 5 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала от Албервил 1992 до днес.

 Германката има 5 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала от Албервил 1992 до днес.
Getty.com

„Всеки ден става все по-трудно да се мотивирам, особено когато не се чувстваш толкова добре и резултатите не идват. Но се гордея от себе си. Все още мога да се състезавам с много по-млади момичета“, казва германката. 

Много от конкурентките ѝ сега не са били родени
когато тя печели бронза в Албервил през 1992 г. Пехщайн е продукт на школата на ГДР и казва, че треньорите ѝ са една от основните причини да продължи толкова дълго.
„Имах добри треньори, които ме научиха на правилни тренировки и направиха така, че да не увреждам тялото си“, казва тя и дава за пример как някои от 20-годишните състезателки трябва да ходят на масаж още на тази възраст заради болки в гърба и коленете. 
През 2009 г. Пехщайн беше наказана за две години от международния кънки съюз (ISU) заради „нередности в кръвния ѝ профил“. Наказанието не беше заради положителна допинг проба, а защото според ISU някои стойности в кръвта ѝ са показателни за вземане на забранено вещество. Пехщайн отрича обвиненията и до днес. 
„Не правя нищо забранено. Мога да се погледна в огледалото всяка сутрин.“

Невероятната Клаудия Пехщайн пише история в кънките вече 3 десетилетия
Клаудия Пехщайн Клаудия Пехщайн Клаудия Пехщайн
15

Тя все пак загуби обжалването и изтърпя двегодишното наказание. Върна се на леда през 2011 г., но съдебната битка още продължава. Пехщайн вярва, че целият процес е нечестен спрямо спортистите, които са принудени да подписват споразумения, че могат да обжалват само в Спортния арбитражен съд в Лозана, но не могат да го правят в съдилища в собствените си държави. Пехщайн загуби едно дело в германски съд, но води нов в германския конституционен съд.

„Не се отказвам, още се боря. Ще отида и в Европейския съд, ако е нужно“, казва германката, която работи като полицай в страната си.
Тя посочва, че ако не е било това наказание, тя нямаше да пропусне олимпиадата във Ванкувър и щеше да бъде единствената с девет участия на зимни игри. 
Последната ѝ победа в Световната купа е през 2017-а, като тя стана най-възрастната състезателка с подобно постижение. Сега Пехщайн не си прави илюзии за медал в Пекин.
„Ако стигна до Топ 10, както направих на европейското, където завърших седма, ще съм щастлива. Целта ми е да пиша история и с участието си ще го направя“, завършва Пехщайн. 

 
Най-възрастните спортисти в Пекин
Име                               Спорт       Възраст
Клаудия Пехщайн (Гер) бързо пързаляне с кънки 49 г.
Дженифър Джоунс (Кан) кърлинг 47 г.
Силвана Тиринцони (Швейц) кърлинг 42 г.
Ник Баумгартнер (САЩ) сноуборд 40 г.
Джон Шустър (САЩ) кърлинг 39 г.
Стив Наймън (САЩ) алпийски ски 39 г.